Sunday

Adakah Hijab di dalam Islam satu rekaan? (1)


Assalamu'alaikum kepada semua pemcaba. Puja dan puji sekalian makhluq hanya untuk Allah. Selawat dan salam keatas baginda yang tercinta Nabi Muhammad SAW, serta bonda-bonda kita yang tersayang Saidatina Khadijah,Saidatina Aishah dan sekaliannya. Keatas ahli keluarganya,pejuang-pejuang yang sebenar sahabat-sahabat baginda (radhiallaahuanhum).

Lama betul saya tak menulis dalam blog saya ni. Dan hampir setiap kali ada saja yang bertanyakan "bila nak update blog, dah bersawang dah aku tengok" saya tersenyum sendirian. Untuk pengetahuan semua, saya bukanlah penulis blog tegar, tapi jika ada yang saya nak kongsi bersama saya akan tulis. Saya bukanlah seorang ilmuan yang hebat untuk menulis berbanding penulis-penulis blog yang hebat di mesir ini. Maka sebab itu, saya amat jarang sekali untuk update blog berkaitan ilmiah.

Tapi kali ni pulak.saya rasa tertarik untuk tulis pasal HIJAB(pemakaian tudung yang menutup aurat). Jadi semoga apa yang saya tulis kat sini pembaca dapat ambil pengajaran dan mengisi jiwa dengan ilmu yang ingin saya kongsi.

Hijab ialah salah satu perkara penting dalam urusan kemasyarakatan Islam. Ia adalah satu perkara yang sangat bersesuaian dalam keadaan kehidupan kemanusiaan. Pemakaian tudung bukanlah sesuatu yang direka dalam islam, dan dia adalah penerusan sambungan daripada sejarah kemanusian lama. Cuma, bentuk pemakaian mereka pada sebahagian bangsa dan negara mereka adalah tidak sama dengan apa yang telah ditetapkan di dalam Islam yang mana membentuk kepada kekuatan kehidupan masyarakat Islam itu sendiri.

Contohnya hijab telah ada pada zaman dahulu, salah seorang ilmuan barat berkata : "Kalaulah perempuan(yahudi) menghancurkan perundangan masyarakat Yahudi, maka dengan cara mereka keluar kepada lelaki tanpa menutup kepala mereka, ataupun ketika mengadu(berbual-bual) mereka meninggikan suara mereka dari rumahnya sehingga didengari jiran-jirannya,, maka suami dia berhak untuk menceraikannya tanpan mengembalikan maharnya"

Dan pada masyarakat Iran lama, mereka telah meletakkan kepada perempuan-perempuan yang sudah berkahwin, haram untuk si isteri melihat kepada bapanya sendiri dan adik beradiknya, begitu juga mereka diharamkan untuk melihat si isteri tadi.

Dan bagi ajaran kristian, telah diperintahkan kepada biarawati untuk menutup kepada yang biasa dilihat kecuali wajah2 mereka,tapak tangan mereka dan kaki mereka. dan gereja adalah satu tempat larangan untuk perempuan yang tidak menutup kepala masuk keadalamnya.

Adapun bagi masyarakat jahiliyyah arab, mereka tidak tahu langsung sedikitpun berkenaan hijab kecuali setelah datangnya Islam.

Jadi pada peringkat ini saya berharap dapatlah menjelaskan kepada mereka-mereka yang masih ragu dengan dakyah bahawa pemakaian tudung adalah satu rekaan dalam islam. Dan kalau kita semua rujuk pada buku ilmuan lama kita akan dapati tudung ini telah wujud di kalangan bangsa ibrani, ketika zaman Nabi Ibrahim AS.

Seterusnya kita melangkah kepada pemakaian (barqa')purdah. Kalau dah cerita pasal barqa’, semstinya termasuk sekali berkaitan dengan hijab bukan? Ia dah disebutkan di dalam perjanjian lama( Taurat) dan perjanjian baru(Injil). Pada perjanjian lama(Taurat) Surah penciptaan bab 24. Ia menceritakan ketika Nabi Ishak bejalan dan memalui seorang wanita lantas wanita itu menutp mukanya dengan barqa' . Dan juga pada Surah penciptaan bab 38. Banyak lagi di dalam kitab mereka ni sebagai bukti yang saya tak tulis di sini.Jadi wajarkah mereka nak kata bahawa hijab ini adalah satu rekaan dalam Islam? wajarkah?

Kemudian kita menjelajah pula ke zaman Yunani dan pemerintahan Rom. Perempuan dari kalangan orang-orang yunani disuruh untuk duduk dirumah tanpa dibenarkan keluar(beruzlah). Dan perempuan dari bangsa Rom pulak telah dibuat satu undang-undang kepada mereka yang mengharamkan untuk wanitanya menzakirkan aurat mereka dan perhiasan mereka. Dan undang-undang itu diberi nama LEXOPPIA. Dan di dalam undang-undang ini juga kita dapati ia juga menyekat kepada wanita mereka dengan mengharamkan juga wanita dari berhias-hiasan berlebihan hatta di rumah. Jadi masih tak cukup lagi bukti bahawasanya pakaian hijab di dalam islam bukanlah satu ciptaan atau rekaan dalam agama islam.

Dan saya rasa tak perlulah saya cerita panjang lebar lagi berkaitan sejarah mulanya hijab ni melaui Taurat dan Injil. Sebab ianya bukanlah kitab rujukan untuk umat islam bagi mencari hukum hakam,pengajaran dan sebagainya.

HIJAB WANITA DI DALAM ISLAM

Hijab wanita di dalam Islam adalah satu perkara yang di syari’atkan Allah untuk menjaga mereka dari ancaman dan menjaga keselamatan dalaman dan juga luaran mereka. Samada kelembutan mereka dan membersihkan mereka dari sifat semberono yang tiada hala tuju ataupun ketinggian mereka di dalam Islam. Allah SWT berfirman di dalam Al-quran :

قُل لِّلۡمُؤۡمِنِينَ يَغُضُّواْ مِنۡ أَبۡصَـٰرِهِمۡ وَيَحۡفَظُواْ فُرُوجَهُمۡ‌ۚ ذَٲلِكَ أَزۡكَىٰ لَهُمۡ‌ۗ إِنَّ ٱللَّهَ خَبِيرُۢ بِمَا يَصۡنَعُونَ (٣٠) وَقُل لِّلۡمُؤۡمِنَـٰتِ يَغۡضُضۡنَ مِنۡ أَبۡصَـٰرِهِنَّ وَيَحۡفَظۡنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبۡدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنۡهَا‌ۖ وَلۡيَضۡرِبۡنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَىٰ جُيُوبِہِنَّ‌ۖ وَلَا يُبۡدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوۡ ءَابَآٮِٕهِنَّ أَوۡ ءَابَآءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوۡ أَبۡنَآٮِٕهِنَّ أَوۡ أَبۡنَآءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوۡ إِخۡوَٲنِهِنَّ أَوۡ بَنِىٓ إِخۡوَٲنِهِنَّ أَوۡ بَنِىٓ أَخَوَٲتِهِنَّ أَوۡ نِسَآٮِٕهِنَّ أَوۡ مَا مَلَكَتۡ أَيۡمَـٰنُهُنَّ أَوِ ٱلتَّـٰبِعِينَ غَيۡرِ أُوْلِى ٱلۡإِرۡبَةِ مِنَ ٱلرِّجَالِ أَوِ ٱلطِّفۡلِ ٱلَّذِينَ لَمۡ يَظۡهَرُواْ عَلَىٰ عَوۡرَٲتِ ٱلنِّسَآءِ‌ۖ وَلَا يَضۡرِبۡنَ بِأَرۡجُلِهِنَّ لِيُعۡلَمَ مَا يُخۡفِينَ مِن زِينَتِهِنَّ‌ۚ وَتُوبُوٓاْ إِلَى ٱللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ لَعَلَّكُمۡ تُفۡلِحُونَ (٣١)

Bermaksud : “Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan. (30) Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka atau saudara-saudara mereka atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam atau hamba-hamba mereka atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.)

Dan juga firman Allah yang berbunyi :

يَـٰنِسَآءَ ٱلنَّبِىِّ لَسۡتُنَّ ڪَأَحَدٍ۬ مِّنَ ٱلنِّسَآءِۚ إِنِ ٱتَّقَيۡتُنَّ فَلَا تَخۡضَعۡنَ بِٱلۡقَوۡلِ فَيَطۡمَعَ ٱلَّذِى فِى قَلۡبِهِۦ مَرَضٌ۬ وَقُلۡنَ قَوۡلاً۬ مَّعۡرُوفً۬ا (٣٢) وَقَرۡنَ فِى بُيُوتِكُنَّ وَلَا تَبَرَّجۡنَ تَبَرُّجَ ٱلۡجَـٰهِلِيَّةِ ٱلۡأُولَىٰۖ وَأَقِمۡنَ ٱلصَّلَوٰةَ وَءَاتِينَ ٱلزَّڪَوٰةَ وَأَطِعۡنَ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُۚ ۥۤ إِنَّمَا يُرِيدُ ٱللَّهُ لِيُذۡهِبَ عَنڪُمُ ٱلرِّجۡسَ أَهۡلَ ٱلۡبَيۡتِ وَيُطَهِّرَكُمۡ تَطۡهِيرً۬ا (٣٣)

Maksudnya: “Wahai isteri-isteri Nabi, kamu semua bukanlah seperti mana-mana perempuan yang lain kalau kamu tetap bertakwa. Oleh itu janganlah kamu berkata-kata dengan lembut manja (semasa bercakap dengan lelaki asing) kerana yang demikian boleh menimbulkan keinginan orang yang ada penyakit dalam hatinya (menaruh tujuan buruk kepada kamu) dan sebaliknya berkatalah dengan kata-kata yang baik (sesuai dan sopan). (32) Dan hendaklah kamu tetap diam di rumah kamu serta janganlah kamu mendedahkan diri seperti yang dilakukan oleh orang-orang Jahiliah zaman dahulu dan dirikanlah sembahyang serta berilah zakat dan taatlah kamu kepada Allah dan RasulNya. Sesungguhnya Allah (perintahkan kamu dengan semuanya itu) hanyalah kerana hendak menghapuskan perkara-perkara yang mencemarkan diri kamu wahai "AhlulBait" dan hendak membersihkan kamu sebersih-bersihnya (dari segala perkara yang keji).

(33)

Kalau kita tengok pada ayat kat atas ni, kita tengok ayat tu digambarkan untuk isteri-isteri nabi. Tapi ayat ini juga merangkumi untuk seluruh wanita di dunia ini.

Kata Ibnu Kathir dalam tafsirnya : “Adab ini adalah perintah Allah untuk isteri-isteri nabi. Dan seluruh wanita hendaklah mengikuti perihal contoh isteri rasulullah dalah hal tersebut.”

Ok. Sekarang kita tengok pulak ayat ni.

يَـٰٓأَيُّہَا ٱلنَّبِىُّ قُل لِّأَزۡوَٲجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَآءِ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ يُدۡنِينَ عَلَيۡہِنَّ مِن جَلَـٰبِيبِهِنَّۚ ذَٲلِكَ أَدۡنَىٰٓ أَن يُعۡرَفۡنَ فَلَا يُؤۡذَيۡنَۗ وَكَانَ ٱللَّهُ غَفُورً۬ا رَّحِيمً۬ا.

Maksudnya : Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

Kalau kita perhatikan ayat-ayat sebelum ni, kita dapati lelaki disuruh untuk menundukkan pandangan mereka dan menjaga kemaluan. Perempuan pun di suruh pada perkara yang serupa. Akan tetapi pada ayat sebentar tadi ni ada sedikit penambahan tuk perempuan. Cuba kita fakir semula, adakah ianya satu kepayahan atau kesusahan untuk wanita? Melabuhkan pakaian. Kerana apa? Untuk di pandang sebagai seorang wanita yang baik. Sebab apa? Bila baik, maka ia tidak akan di ganggu. Ini adalah jaminan dari Allah. Perhatikan keadaan sekeliling kita. Berita-berita rogol, cabul, dan sebagainya. Semestinya terhasil dari nafsu syahwat lelaki yang bangkit. Nafsu syahwat bangit dari mana? Dari aurat dan perhiasan seorang wanita yang mencairkan iman seorang lelaki.

HAD HIJAB PADA SYARA’

Banyak pendapat dan perbahasan yang berlaku yang berkaitan dengan hijab, samada ulama dahulu ataupun yang terkini. Ada yang mengatakan WAJIB untuk menutup wajah dan kedua tapak tangan pada wanita. Dan ada yang berpendapat HARUS untuk membuka pada keduanya. Dan pada peringkat ini saya akan sambung pada post akan datang. Dan saya akan bawakan kepada pembaca dalil-dalil yang mengharuskan untuk membukanya dan dali-dalil yang mewajibkan untuk menutupnya.

Semoga apa yang saya sampaikan disini dapat memberi sedikit pengajaran serta ikhtibar bagi tatapan kita semua.Kita hanyalah hamba Allah kerdil yang tidak dapat melakukan apa-apa kecuali dengan izin Allah S.W.T..Saya hanya hamba yang tidak terlepas dari sebarang kesalahan dan hina disisinya seta tidak memiliki apa-apa pun.Dan mungkin apa yang saya sampaikan disini tidak tepat dan terdapat beberapa kesalahan..Sekiranya ada saya memohon ada pihak yang memperbetulakn kesilapan penulisan ini yang lari dari Al-Quran dan sunnah serta memohon maaf dan menarik semula apa yang saya sampaikan disini.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Nukilan Ini, Jangan Lupa Memberi Sebarang Komen Sebagai Tanda Ingatan Anda