Monday

PUASA QADA' BERSAMA PUASA ENAM DIBULAN SYAWAL

Seorang wanita bertanya kepada saya masalah puasa Qada' dalam bulan ramadhan..
Ulama berbeza pendapat pasal puasa Qada' bersama puasa enam di bulan syawal.
1)Sebahagian ulama syafie kata ganjaran puasa enam tetap akan diperolehi apabila seseorang berpuasa qada walaupun ia tidak berniat menggabungkan kedua-duanya. pahala yang diperolehi kurang daripada seorang yang berpuasa kedua-duanya secara berasingan.
2)Tidak boleh kerana puasa Qada' adalah kerana seseorang itu meninggalkan puasa di bulan ramadhan. Adapun puasa enam kerana dituntut oleh islam selepas bulan ramdhan. Mereka sepakat bahawa menggabungkan niat dibolehkan pada ibadah yang berbentuk alat atau pada ibadah yang ada kaitan.

Sebagai contoh : Misalnya seseorang memasuki masjid lalu menunaikan solat sunat sebelum Zohor dan berniat tahiyyatul masjid sekaligus. Ini kerana solat sunat Tahiyyatul masjid tidak menjadi matlamat tetapi yang jadi matlamat ialah solat yang perlu didirikan apabila masuk masjid. Solat sunat sebelum Zohor pula sememangnya menjadi matlamat kerana ia adalah solat yang ada ganjarannya tersendiri.

Sekiranya kedua-duanya menjadi matlamat maka ia tidak boleh digabungkan. Contohnya mengabungkan antara Qada' subuh dan sunat Dhuha. Qada subuh dituntut kerana meninggalkan solat. Sunat Dhuha pula dituntut kerana masuknya waktu Dhuha.

Dan menurut Zakariya al-Ansari : Kalau dia berpuasa dalam bulan syawal kerana qada puasa Ramadhan atau nazar atau sunat yang lain, jadi dia mendapat pahala sunat Syawwal kerana wujudnya puasa pada enam hari di bulan Syawwal meskipun tidak menyedarinya. Namun, ia tidak mendapat pahala penuh puasa syawwa melainkan dengan niat berpuasa 6 hari Syawwal

Oleh itu, lakukanlah dua ibadat puasa ini (fardu dan sunat) secara berasingan, kerana sebagai seorang hamba yang tunduk dan patuh kepada Allah.

Banyakkanlah amalan dengan memisahkan antara yang wajib dengan yang sunat. Kerana inin lebih menunjukkan kesungguhan diri sebagai seorang hamba yang mencari keredaan Tuhannya.

Semoga apa yang saya sampaikan disini dapat memberi sedikit pengajaran serta ikhtibar bagi tatapan kita semua.Kita hanyalah hamba Allah kerdil yang tidak dapat melakukan apa-apa kecuali dengan izin Allah S.W.T..Saya hanya hamba yang tidak terlepas dari sebarang kesalahan dan hina disisinya seta tidak memiliki apa-apa pun.Dan mungkin apa yang saya sampaikan disini tidak tepat dan terdapat beberapa kesalahan..Sekiranya ada saya memohon ada pihak yang memperbetulakn kesilapan penulisan ini yang lari dari Al-Quran dan sunnah serta memohon maaf dan menarik semula apa yang saya sampaikan disini.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Nukilan Ini, Jangan Lupa Memberi Sebarang Komen Sebagai Tanda Ingatan Anda